Pm-kisoissa vilskettä - kaikki seurat tärkeitä

3.8.2020

Pm-huipentuma kisattiin tänä vuonna kaksipäiväisenä kahden paikkakunnan tapahtumana. Lauantaina pm-huipentuman 1. osa kisattiin Asikkalassa ja sunnuntaina 2. osa Lahdessa. Aiempina vuosina tapahtuma on ollut neljän arki-illan toteutuksena siten, että yhdellä paikkakunnalla kisataan kahtena iltana ja myöhemmin toisella paikkakunnalla myös kahtena iltana.

Uusi toteutustapa sai tuoreeltaan paljon kehuja. Palautetta vielä kerätään ja sitä voi lähettää Lasyn hallituksen jäsenille - on kiinnostava tietää minkälaisia ajatuksia tapahtumasta heräsi.Lasyn seuroista mukana 

  • Suluissa tuloksista löytyneet seuratunnukset (asikkala+lahti)
  • Lukuja tarkastelemalla voi katsoa oman seuran aktiivisuutta

Joutsan Pommi (8+13), Asikkalan Raikas(78+53), Nastolan Naseva(15+26), Orimattilan Jymy(15+10), Iitin Pyrintö(20+19), Lahden Ahkera(206+220), Heinolan Isku(68+70), Pertunmaan Ponnistajat(0+4), Padasjoen Yritys(4+2),  Hartolan Voima(3+5) 

Kolmen edeltävän vuoden vertailu pm-kisojen lajisuoritusmääristä

2020 2pv
Lahti 151 urheilijaa, 424 lajisuoritusta
Asikkala 147 urheilijaa, 417 lajisuoritusta
yht. 841 lajisuoritusta

2019 (2x 2pv)
Heinola 128 urheilijaa, 405 lajisuoritusta
Orimattila 149 urheilijaa, 474 lajisuoritusta
yht. 879 lajisuoritusta

2018 (2x 2pv)
Iitti 132 urheilijaa, 446 lajisuoritusta
Lahti 164 urheilijaa, 584 lajisuoritusta
yht. 1030 lajisuoritusta
Johtopäätökset

- Kisat olivat ilmeeltään mukavia ja useassa sarjassa oli hyvä vilinä kentällä. Katsoin kisoja ehdottomasti positiivisin mielin. Tässä kuitenkin muutama pointti joihin Lasyn seurojen tulee jatkossa keskittyä.

1) Lasyn seurojen kilpailuaktiivisuuden eteen tarvitsee tehdä yhteistyötä yli seurarajojen 

2) Osallistuja- ja lajisuoritusmäärää pitää saada kasvatettua mm. laadukkaan yleisurheilukoulutoiminnan avulla ja ohjaajien vastuuta lisäämällä (kisainnostus, omien tuloksien parantaminen)

3) Seurojen yleisurheilu- ja nuorisovalmennustoimintaa tulee kehittää, mm. yhteistyö toisen lajin kanssa, sopivan suppeat ikäryhmät yleisurheilukouluissa (ikäryhmälle sopivaa tekemistä)

4) Ahkeran tulee aktivoida paremmin yleisurheilukoululaisia piirinmestaruuskisoihin 

5) Tuleviin tapahtumiin: pm-viestit (Lahti 18.8), pm-ottelut (Joutsa 25.8) ja pm-maastot (Iitti 3.10) tehdään kaikki hommia, että mahdollisimman moni lähtee mukaan. Pm-maastot ovat esimerkiksi sellainen kilpailu nuorisovaiheessa, että sinne tulisi osallistua kaikkien lajiryhmien nuoret urheilijat. Rohkeasti mukaan!

Oma tärkeä pointti:
6) Lasyn alueella tulee avoimesti puhua seurasiirroista ja kannustaa nuoria pysymään oman seuran toiminnassa ainakin 13/15-sarjaan asti. Tällä tavalla virkeä seuratoiminta omalla paikkakunnalla säilyy ja houkuttelee mukaan sen paikkakunnan muitakin liikunnallisia nuoria. Tavoitteena on, että Lasyn seuroista olisi esimerkiksi piirinmestaruusviesteissä mahdollisimman paljon joukkueita kaikista aktiivisista jäsenseuroista. Valmennuksellinen yhteistyö seurojen välillä on fiksua.

Tämä pointti ei ole kritiikkinä niille jotka ovat vaihtaneet edustuksensa Ahkeraan. Jokainen seurasiirto on erilainen ja perheen/urheilijan henkilökohtainen ratkaisu joka on usein looginen, perusteltu ja mukava asia. Tämä pointti on yleisohje eli tässä hengessä tulisi Lasyn piiriä kehittää.

Seurasiirrot ovat monesti luontevia tapahtumia ja tuovat iloa viestijoukkueiden ja seuraotteluiden muodossa urheilijalle. On kuitenkin tärkeä tietää, että Ahkeran strategiana ei ole houkutella naapuriseurojen urheilijoita seuraan ja kannustammekin rakentamaan vahvoja tiimejä omalle paikkakunnalle. Näin saamme kokoon isommalta alueelta paljon innokkaita urheilijoita ja esimerkiksi harjoitusmatkat säilyvät ikäryhmälle sopivalla tasolla. Yhteiset reenit eri seurojen kesken ovat myös positiivista yhteistoimintaa.

Tulokset:

Terveisin,

Matti Hannikainen
Lasyn puheenjohtaja, Ahkeran valmentaja